Newsletter GDPR 06.12.2019

posted in: GDPR | 0

Fostă angajată condamnată cu suspendare la 6 luni şi la plata cheltuielilor pentru nerespectarea regulilor de protecție a datelor

Autoritatea de Supraveghere din Marea Britanie (ICO), a anunțat că  o fostă angajată din cadrul Departamentului de asistenţă şi servicii sociale din Dorset a fost condamnată penal pentru accesarea fără autorizaţie a unor dosare de asistenţă socială.

În urma unei anchete interne s-a constatat că doamna Michelle Shipsey a accesat în mod ilegal registrele de asistenţă socială a patru persone, din cercul său de cunoștințe, aspect ce excedea sarcinile sale curente.
Fosta funcționară, Michelle Shipsey a recunoscut infracţiunea de obţinere ilegală a datelor cu caracter personal, în faţa Curţii de Justiţie, încălcând astfel art. 170 din Legea privind protecţia datelor, fiind condamnată la 6 luni închisoare, cu suspendare şi la plata unor cheltuieli de 720 de lire sterline.
Hazel Padmore, şeful comisiei de investigare a declarat: 
„Deşi nouă în această funcţie, Doamna Michelle Shipsey a fost instruită atât în domeniul protecţiei datelor cât şi în domeniul securităţii cibernetice şi, prin urmare, era perfect conştientă de responsabilităţile pe care le avea faţă de păstrarea confidenţialităţii persoanelor. Acestă condamnare trimite un mesaj clar, că vom lua măsuri ferme împotriva persoanelor care abuzeaze poziţia de încredere.”
În concluzie, lipsa unei culturi a responsabilităţii, în rândul angajaţilor, privind protecţia datelor personale reprezintă un factor de risc major pentru companii și implicit pentru locurile de muncă ale procesatorilor primari de date, angajați ai departamentelor funcționale.
Acest risc poate fi diminuat substanţial în urma instruirii angajatilor cu privire la importanţa protecţiei datelor în concordanţă cu practicile generale şi politicile specifice activităţii companiei. Un angajat conştient şi informat este atent, vigilent ,care acţionează responsabil, scăzând astfel riscurile unei erori umane.

Citeste mai mult: https://ico.org.uk/action-weve-taken/enforcement/michelle-shipsey/

Be Smart! Protect your data!

167 Shares